• 24 juli 2020
  • leestijd 4 min.

Relatiegeschenken van deze duurzame materialen

Producten bij Greengiving zijn in de meeste gevallen gemaakt van duurzame materialen die rechtstreeks uit de natuur komen en biologisch afbreekbaar zijn. Toch zitten er tussen die materialen nog enige verschillen die niet altijd zo makkelijk in een producttekst uit te leggen zijn. Wat is er precies zo duurzaam aan hout, bamboe, kurk, tarwestro, RPET, katoen of jute? Deze veelgebruikte materialen komen allemaal in deze blog aan bod. Lees dus snel verder!

1. Hout

Hout uit duurzame bossen is ontzettend milieuvriendelijk, omdat bomen CO2 absorberen en zuurstof produceren. Met het vervangen van een gebruikte boom help je niet mee met de ontbossing van een gebied. Dat is het idee van FSC-gercertificeerd hout. De stevigheid van hout maakt het materiaal geliefd.

 

2. Bamboe(vezel)

Hoewel veel mensen denken dat bamboe een houtsoort is, is dat niet zo. Het is namelijk een grassoort, maar dan wel een die heel hoog en sterk wordt en bovendien razendsnel groeit. Het kan snel achter elkaar geoogst worden en dat betekent: duurzaam! Daarnaast is bamboe ongediertebestendig en heeft het relatief maar weinig water nodig. Het veelzijdige materiaal is vrijwel overal in te verwerken en wij hebben dan ook een ruim assortiment aan bamboe relatiegeschenken.

 

3. Kurk

Kurk is duurzaam omdat er geen boom voor omgehakt hoeft te worden. Alleen de schors van de kurkeik wordt geoogst, waarna er weer nieuwe schors aangroeit. Zodoende is kurk een efficiënte, hernieuwbare bron waarbij ook nog eens geen afval onstaat. Kurk is namelijk zowel recyclebaar als biologisch afbreekbaar.

 

4. Tarwestro

Het woord zegt het eigenlijk al: tarwestro wordt gemaakt van de overgebleven stengels na het oogsten van tarwegraan. Normaliter worden de stengels verbrand en dat leidt tot luchtvervuiling. Als ze gebruikt worden zijn ze wederom afkomstig uit een hernieuwbare bron, omdat tarwe elk jaar opnieuw groeit. Wanneer tarwestro gemengd wordt met (duurzaam) plastic ontstaat er een stevig materiaal.

 

5. RPET

Gerecycled plastic of RPET bespaart op het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie. Ook wordt er minder CO2 uitgestoten en water verbruikt bij de productie van RPET dan bij plastic. Wat dacht je van al die miljoenen PET-flesjes die in plaats van rond te dobberen in de plastic soep nu een tweede leven krijgen?

 

6. Katoen

De duurzaamheid van katoen wordt steeds vaker betwijfeld en dat is niet geheel onterecht. Voor de groei en productie van katoen is namelijk veel water nodig. Toch wordt er bij de oogst vrijwel de hele katoenplant gebruikt, dus er wordt weinig verspild. Verder is het materiaal altijd natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Wanneer het katoen Fairtrade of GOTS gecertificeerd is, ben je verzekerd van eerlijke handel.

 

7. Gerecycled katoen

Inmiddels is er ook voor katoen een nog duurzamere variant, namelijk gerecycled katoen. Dit katoen bestaat uit de afknipsels van bijv. kleding of andere items uit de textielindustrie. Het is dus materiaal wat eigenlijk weggegooid zou worden. Door de knipsels te verzamelen en te verwerken, kan er weer een mooi nieuw product van gemaakt worden. Het voordeel: er hoeft geen nieuw katoen geplant en geoogst te worden, en dat bespaart honderden liters water. Neem eens een kijkje bij onze tassen van gerecycled katoen.

 

8. Jute

Jutevezels komen van een plant waarbij de buitenstam en bast worden gebruikt bij de productie. De juteplant is na slechts 4 tot 6 maanden groeien klaar om geoogst te worden en heeft dan ook nog eens een hoge gewasopbrengst. Een efficiënte en zeer sterke grondstof dus! Daarnaast heeft jute net als bamboe geen pesticiden of bemesting nodig en bevordert het de vruchtbaarheid van de grond. Tel daar de slijtbestendigheid van het materiaal bij op en het resulteert in perfect duurzaam materiaal voor relatiegeschenken.

 

9. Hennep

Bij hennep hebben we snel bepaalde associaties, maar de grondstof wordt steeds populairder voor kleding. De hennepplant is een enorm snel en makkelijk groeiende plant met ijzersterke vezels. De plant heeft een lage ecologische voetafdruk. Bovendien zijn bijna alle onderdelen van de plant te gebruiken, bijvoorbeeld voor textiel, touw en papier. Qua levensduur is kleding van hennep een duurzame keuze, want het gaat lang mee door de sterke vezels. Bovendien is de stof ademend en vocht-absorberend.

 

10. Koffiedik

Materiaal waarvan je zou zeggen dat er niets van te maken valt, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Koffiedik of koffiegranulaat is een bijproduct van elke kop koffie die wordt gezet. De wereldbevolking drinkt elk jaar zo'n 400 miljard kopjes koffie, dus dat zorgt voor heel wat koffiedik. In plaats van dit weg te gooien, kan het gerecycled worden tot gebruiksvoorwerpen zoals notitieboekjes. Dat scheelt weer op de afvalberg!

 

Overige materialen

Als het goed is heb je nu een beter beeld bij wat elk materiaal precies is en waar het van gemaakt wordt. Bij Greengiving zijn veel relatiegeschenken van (een van) deze materialen gemaakt. Maar we hebben ook producten van andere duurzame materialen, namelijk: PLA mais, gerecycled RVS, gerecycled aluminium, gerecycled vilt, melkpakken, canvas, glas, keramiek, steenpapier, tarwestro, suikerriet... 

 

Hulp nodig?

Ben je op zoek naar een mooi product van een bepaald materiaal? Typ het materiaal in de zoekbalk en er verschijnen allerlei producten van het desbetreffende materiaal. Neem gerust contact op met de productspecialisten als je er niet helemaal uitkomt. Ze helpen je graag verder!